lördag 3 mars 2012

Stickskolan del 3


Dags för del tre i stickskolan, nämligen formningen av hälen. Det här skedet kan vara lite knepigt men är mycket lättare än man kan tro.
Dela in maskorna i tre jämnstora grupper. Om det inte går jämt ut så skall de överloppsmaskorna placeras i mittengruppen. För att göra det lättare kan man sätta ut markörer mellan grupperna men det är ingen nödvändighet.
Hälihoptagningen börjar alltid på AVIG sida. Sticka fram till markör nr 2. Det vill  säga alla maskor i den första gruppen och alla maskor utan den nästsista i mittengruppen. Den sista maskan i mittengruppen och den första maskan i sidogruppen på andra sidan markören stickas sedan ihop på en gång. Du tar bara båda maskorna med stickan och stickar som vanligt. HÄR hittar du en video på hur man stickar två maskor ihop. Sväng sedan hela stickningen. Sticka INTE ända till slutet utan lämna det så där i mitten.
På denna sida stickar du nu räta maskor. Sticka alla i "mittengruppen" utom den sista. Den lyfts bara på stickan. Sticka den första maskan från kantgruppen. Lyft den ostickade maskan över den du just stickade. Se en video HÄR för hur du gör lyftandet. Sväng arbetet igen. Sticka räta maskorna i mittengruppen. Den sista före markören och den första i kantgruppen stickas ihop. Sväng. Upprepa steget på bilden. Fortsätt med att sticka mittengruppen och att hela tiden ta en maska från kantgrupperna och ta ihop på ovan nämnda sätt på de olika sidorna.
Fortsätt tills alla maskor i kantgrupperna är borta. Då har du fått en fint hälbit som viker sig inåt automatiskt :)
I nästa stickskola går vi sedan vidare med att börja sticka på själva foten på sockan. Lätt som en plätt det här eller hur?!

6 kommentarer:

  1. Åh, kör du en stickskola! Vad kul, den skulle jag behöva lära mig av. Det måste jag komma ihåg och återkomma till när jag är färdig med mitt evighets-virk-projekt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det du virkar? Jag har också ett mormorsrute-projekt som jag börjar tvivla på om det någonsin ska bli färdigt...

      Radera
  2. Åh vad bra, den här ska jag kolla på noggrannare när jag tar mig an stickningen :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du hittar sedan de tidigare delarna i kategorin stickskolan. Del fyra kommer under veckan :) Så bra att jag inte gjort den helt i "onödan" utan att någon kommer använda sig av den. Jej!

      Radera
  3. Konstigt så svettig jag blir genast jag ser en hälbeskrivning... ;)
    Har inte kommit igång med stickandet ännu, men jag ska definitivt titta in här då jag ska ge mig i kast med hälen. Verkligt klar beskrivning, månne det inte ska lyckas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äsch det är inte alls så svårt som man tror. Det kommer gå hur bra som helst skall du se :)

      Radera