tisdag 28 februari 2012

Stickskolan del 2


 Okej, dags för del två i min lilla stickola. Vi har nu stickat skaftet på sockan klart. Nu är det dags för hälens början. När det gäller att sticka sockor så är det ju hälen som är det krångliga och som avskräcker många. Själv tycker jag att den inte alls är så svår. I synnerhet inte om man som nu i stickskolan, delar upp hälmakandet i flera delar. Vi börjar med vad jag kallar för "hällappen". 

Du har nu stickat på skaftet så långt som du vill ha det. Själv föredrar jag lite längre sockskaft för extra sköna sockor.  VIKTIGT! Dela nu upp maskorna så att du har jämt antal på alla stickor innan du går vidare till nästa steg.
Stickorna på din stickning kan delas in enligt nummror. Ettan är den stickan du började hela stickningen med och fyran den sista på varje varv. Mellan sticka fyra och ett hittar du alltså "tråden" om du "upp"  till början av skaftet. Hälen skall stickas av maskorna på sticka 4 och ett. Stickorna två och tre kommer enbart att vila under hela hälmakandet!! Du kommer alltså inte att sticka något alls med dem.
När du kommit till slutet av det sista varvet på skaftet tar du nu inte en ny sticka för att börja på sticka ett. Istället fortsätter du bara och stickar med fyrans sticka tills du har både fyrans och ettans maskor på en och samma sticka. Så som på bilden nedan upp till vänster.
Bilden uppe till höger visar hur man skall ha alla sticka 1 och sticka 4as maskor på en och samma sticka. Sticka 2 och 3 gör man inget med i detta skede. På "yttre" sidan stickar man enbart räta maskor. På sockans "insida" stickar man aviga. Om man vill ha en förstärkt häl så lyfter man varannan maska då man stickar på utsidan.
Efter att du har alla maskor från ettan och fyran på en och samma sticka så svänger du på arbetet och stickar från den "inre" sidan. Dvs aviga sidan --> Man stickar avigt. I början på varje varv så skall man dock inte sticka den första maskan utan enbart LYFTA den över på stickan. Detta underlättar sedan upptagningen av maskor i hälens slutskede.

Då du stickat den första aviga randen så svänger du igen och stickar nu från sockans utsida. Lyft den första maskan. Sticka därefter räta. Om du vill ha en lite tjockare och förstärkt hälbit så kan du på denna räta sida lyfta första sticka andra lyfta tredje sticka lyfta sticka lyfta osv. Men detta är inget måste, det går även bra att bara sticka alla maskor räta.
Hällappen är klar då höjden mäter 3/4 av bredden!
I nästa sticksola skall vi börja ta in så att hälen "viker" sig som den skall. Men ta och sticka så här långt först så fortsätter vi sen om ett par dagar:)

2 kommentarer:

  1. Åh, duktigt att sticka egna strumpor. Det ska jag göra en dag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bara att kolla i stickskolan hur man gör sen :)

      Radera